Yala National Park

Yala National Park is het bekendste national park van Sri Lanka. De apen klimmen door de bomentoppen, pauwen laten hun veren zien, olifanten wandelen wat rond en luipaarden sluipen door het hoge gras. Het droge boslandschap, afgewisseld met stukken grasland en meertjes is het perfecte terrein voor een safari. Je zult hier niet teleurgesteld zijn, een safari in Yala is je tijd, geld en moeite zeker waard.

yala luipaard

Yala bestaat uit 1268 vierkante kilometer licht bos, grasvlaktes en brakke lagunes. Het park is verdeeld in vijf blokken, waarvan blok 1 het meeste wordt bezocht. Blok 1 is 141 vierkante kilometer groot. Er wordt geschat dat er in dit blok ongeveer 25 luipaarden leven, wat het één van de beste plekken ter wereld maakt om luipaarden te zien in het wild. De beste tijd om de luipaarden te spotten is in juni, juli of februari, als het water in het park laag staat.

De geschatte 300 olifanten die in het park leven zijn soms moeilijker te spotten, al zijn ze wel regelmatig te zien in de meest bezochte gebieden. Andere bijzondere dieren zijn de lippenbeer, jakhalzen, herten, zwijnen, waterbuffels, apen en mangoesten. En last but not least, de indrukwekkende zoutwaterkrokodil, het grootste reptiel ter wereld zie je gegarandeerd in Yala.

Voor vogelliefhebbers is er ook genoeg gezien. Veel vogels komen hier om te overwinteren. De lokale vogels zijn misschien wel de mooiste vogels. Zo heb je prachtige neushoornvogels en zijn er talloze pauwen te zien in het park. Leuk detail: de pauw is de nationale vogel van Sri Lanka.

krokodil yala

Een safari in Yala doe je in een jeep. Je kan kiezen tussen een halve dag safari in de ochtend (5:30-11) of avond (15-19), of een hele dag safari. Je kan dit regelen bij de entree van het national park, of bij je accommodatie. Je hebt ruim genomen drie segmenten jeeps. De normale jeeps, deze zijn soms erg oud en de stoelen zijn niet optimaal geplaatst , ze staan namelijk naar binnen waardoor het lastiger is om dieren te spotten. Voor deze jeeps zal je ongeveer 4500 roepies per halve dag betalen. Net hierboven heb je jeeps die nog wat luxer zijn. Hier zijn de stoelen beter geplaatst, namelijk gewoon naar voren en de achterste stoelen zijn hoger dan de voorste, waardoor je beter wildlife kan spotten. Hier betaal je ongeveer 5000 roepies per halve dag voor. Dan heb je nog de nieuwste jeeps, deze kosten ongeveer 5500 roepies per halve dag. Het verschil met de gewone luxe jeeps zijn soms klein, maar vaak zijn de auto’s nieuwer en de vering is beter, wat een safari een stuk minder hobbelig maakt. De stoelen zijn vaak ook nog wat comfortabeler.

yala jeep