Unawatuna

Unawatuna is eigenlijk een voorbeeld van een kustplaatsje waar alles niet helemaal goed is verlopen. Waar het eerst een stadje was met ongeschonden goudgeel strand met palmbomen en azuurblauw water is het nu één van de minder aantrekkelijke stadjes aan de Sri Lankaanse kust. Het water is er natuurlijk nog steeds en ook zijn er nog wel redelijke stukjes strand te vinden, maar op vele plekken zijn lelijke hotels en guesthouses gebouwd. Wil je vanaf Galle toch een dagje strand pakken? Dan blijft dit toch een optie, het ligt namelijk maar zes kilometer ten zuiden van Galle Fort. Wil je hier toch verblijven? Zoek dan een plekje in het westen van Unawatuna, hier is het stadje nog wat authentieker dan op andere plekken.

Unawatuna
Wat te doen in Unawatuna

Het strand is hier natuurlijk de hoofdattractie, maar er zijn ook nog andere dingen te doen! Ben je yogaliefhebber? Dan is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan Yoga with Asiri. De eigenaar is namelijk erg enthousiast en staat bekend om zijn lessen. Ook zijn er in het stadje verscheidene spa’s waar je jezelf heerlijk kan laten pamperen.

Zin om iets actievers te doen? Unawatuna kent verschillende duikstekken, met een paar mooie wrakken als hoogtepunt. Ook is het de moeite waard om een masker en een snorkel te huren en zelf de onderwaterwereld te verkennen.

Rond de stad zijn ook meerdere mooie wandelingen te maken, als je even een break van het strand wil. De wandelingen zijn niet lang, niet meer dan twee kilometer, maar zeker de moeite waard. Achter Yaddehimulla road kun je een heuvel oplopen, vanaf hier heb je uitzicht op het Galle Fort in de verte. Ook de wandeling aan de westkant van het strand is de moeite waard, je komt vlakbij de tempel (die helaas niet te bezoeken is), maar het landschap, met de vele rotsen direct aan zee is erg mooi. Je kan ook nog naar Jungle beach lopen, hier is het rustiger dan de meeste stranden in de omgeving. Vindt je de wandeling te ver? Er zijn meerdere bootmannen die hier naartoe varen voor een dagtripje.

Tenslotte kan je nog een kookcursus volgen bij Sonjas Health, de cursus duurt een dag en kost ongeveer 3000 roepies. De trip naar de markt van Galle om je ingrediënten te kopen zit inbegrepen bij de prijs!

unawatuna
Waar te verblijven in Unawatuna

Het stadje kent vele budget opties, ook zijn er enkele midrange opties aanwezig, hieronder vindt je de beste opties. Kijk uit dat je niet een accommodatie boekt die aan de drukke weg ligt die tussen Galle en Matara loopt. Ben je op zoek naar een luxe resort? Dan is het beter dat je Unawatuna overslaat, er zijn namelijk vrijwel geen goede luxe verblijven.

Budget

  • Saadhana Bird House
  • Village Inn

Midrange

  • Weliwatta House
  • Secret Garden
  • Nooit Gedacht
  • Palm Grove
  • Dream House
  • Villa Hotel
  • Primrose Guest House
  • Black Beauty Guest House