Uda Walawe National Park

Uda Walawe is één van de beste plekken in Sri Lanka om olifanten in hun natuurlijke omgeving te zien. Er zijn in dit park ongeveer 600 wilde olifanten, de kuddes zijn tot 50 individuen groot. De beste tijd om de olifantenkuddes te zien is van half 7 tot 10 uur in de ochtend en van 4 uur tot half 7 in de avond.

uda walawe national park
Uda Walawe National Park

De kuddes olifanten, wilde buffels, sambar herten en luipaarden maken dit park een geduchte concurrent van de savannes in Afrika. Het is zelfs zo dat je voor olifanten spotten vaak beter terecht kan in dit park dan in Afrika. Het park ligt rond het Uda Walawe reservoir. Het park is licht begroeid, waardoor het spotten van dieren niet zo moeilijk is. Het makkelijkste is om een tour te regelen bij je hotel of guesthouse, maar je kan ook naar het park reizen en daar een jeep regelen die bij de ingang van het park staan te wachten. Voor een halve dag zal dit ongeveer 3500 roepie kosten. De laatste tijd om het park nog in te komen is ongeveer 5 uur ’s avonds. Je zult altijd een gids mee hebben die in het park werkt. De gidsen weten veel en zijn erg goed in het spotten van de dieren. Het is dan ook gebruikelijk om de gidsen een fooi te geven. Naast de olifanten, buffels en herten zijn er ook nog mangoesten, jakhalzen, watervaranen, veel krokodillen, lippenberen en als je veel geluk hebt luipaarden te zien. Verder zijn er ongeveer 30 soorten slangen in het park en meer dan 210 soorten vogels. Tussen november en april zijn er bovendien veel soorten vogels die hier overwinteren.

Elephant Transit Home

In dit opvanghuis worden zieke olifanten opgevangen en verzorgd, waarna ze weer los worden gelaten in het wild, waarvan velen in het Uda Walawe national park. Het is ongeveer 5 kilometer ten westen van het national park. Vooral tijdens de voedertijden is het leuk om de olifanten te zien. Vaak kan je in combinatie met een safari in het park het opvanghuis bezoeken. Het park heeft al meer dan 100 olifanten geholpen die weer teruggekeerd zijn naar het wild.

uda walawe elephant transit home