Tempels in Sri Lanka

Tempels spelen een belangrijke rol in het leven van vele Sri Lankanen. Omdat maar liefst 70% van de bevolking boeddhistisch is zijn er veel en bijzondere tempels in Sri Lanka. Verder leven er in het land nog hindoes, moslims en christenen. Hieronder laten wij de hoogtepunten van Sri Lanka zien op het gebied van tempels.o.

De tempel van de tand ligt in Kandy, net ten noorden van het meer. Hier ligt voor de boeddhisten het belangrijkste reliek in Sri Lanka, namelijk de tand van de Buddha. De tempel zelf heeft een gouden dak en het complex is groot, met ook nog andere tempels in het complex. De tand zelf is niet zichtbaar, maar deze zit in een soort schatkist. In de tempel kun je ook de geschiedenis van de tand zien, hij zou namelijk onder andere Sri Lanka in gesmokkeld zijn, weer gestolen zijn en naar India zijn verplaatst. Vervolgens zou koning Parakramabahu de derde de tand weer teruggehaald hebben.

Allereerst bespreken we de gouden tempel van Dambulla. Deze gouden tempel is gemaakt in 2000 van Japanse donaties. De tempel zelf is erg kitsch, de tempel is indrukwekkend, maar niet erg mooi. De tempel ligt echter aan de voet van de bekende grottempels van Dambulla. Vanaf de gouden tempel moet men ongeveer 160 meter omhoog klimmen over goede brede trappen, die omring worden door aapjes, die de bloemen eten die geofferd worden in de tempels. Sommige schilderingen in de grottempels zijn meer dan 2000 jaar oud. Het uitzicht bij de grottempels is goed, je kan zelfs de leeuwenrots zien liggen, die 30 kilometer verderop ligt.

Anuradhapura is een oude stad, met enorm veel Sri Lankaanse cultuur, met name godsdienstige gebouwen. De Ruwanwelisaya stoepa is een enorme koepel, die bekend is onder boeddhisten over de hele wereld. De koepel werd gebouwd in 140 voor christus. De koepel is maar liefst 103 meter hoog. Een andere bezienswaardigheid is de Thuparama Dagoba, het is de oudste dagoba in Sri Lanka. In Anuradhapura vindt je ook nog de Jaya Sri Maha Bodhi, dit is een heilige vijgenboom. De boom schijnt maar liefst 2000 jaar oud te zijn. Er worden hier dan ook veel offers gebracht door de bevolking.