Steden in het westen van Sri Lanka

Er zijn in Sri Lanka weinig grote steden, echter zijn er wel veel steden die de moeite waard zijn om te bezoeken. De grootste stad en hoofdstad van Sri Lanka is Colombo, in het westen. Deze stad kent ongeveer 650.000 inwoners. De stad kent druk verkeer en enkele hoge gebouwen. Ook zijn er een paar mooie bezienswaardigheden, zoals een grote moskee en enkele leuke musea, waaronder het Nederlandse museum. Ook is het de moeite waard om de grote markt te bezoeken, waar je voor weinig geld heerlijk vers fruit en fruitdrankjes kan halen.

Zo’n 130 kilometer ten noorden van Negombo ligt het stadjeKalpitiya. Het stadje ligt op een groot schiereiland in het westen. De grootste trekpleisters van deze stad (en het schiereiland) zijn de enorme scholen dolfijnen en de perfecte omstandigheden voor kitesurfen. Vanuit de stad gaan veel bootsafari’s om scholen dolfijnen te bekijken, vaak scholen van honderden dolfijnen. Op deze manier zijn de dieren van erg dichtbij te zien. Hoe ze met elkaar spelen en dollen is perfect te zien vanaf de boten. Ook gaan er tripjes om walvissen te zien en dan voornamelijk potvissen. Van oktober tot mei zul je ongeveer een kans hebben van 80% om dolfijnen of walvissen te zien. Er zijn hier zelfs enkele orka’s gespot, al is de kans dat je deze tegenkomt nihil. Geen fan van dolfijnen? Kitesurfen aan de kust is hier erg goed te doen. Er is vrijwel altijd een krachtige wind aanwezig op deze plek, wat natuurlijk nodig is om te kunnen kitesurfen. Vanaf Kalpitiya zijn er goede mogelijkheden om te snorkelen of te duiken. Er zijn enkele mooie riffen, vaak slechts enkele kilometers uit de kust. Bar reef is het bekendste rif. Hier kan je zowel goed snorkelen als duiken. Meer over Bar Reef is hier te lezen. Er zijn ook twee grote stranden, echter vanwege de wind die hier vaak hard waait zijn deze niet erg aantrekkelijk. Op het schiereiland is nog een mooie katholieke kerk te vinden, in Talawila.

Niet ver ten noorden van Colombo ligt het kleine vissersstadje Negombo. De lagune van Negombo is mooi en dan ook een goede plek om een bootsafari te maken, je gaat dan onder andere door het oude Nederlandse kanaal. Hier zie je vele vogels en watervaranen. Wat je ook niet wilt missen in Negombo is de dagelijkse vismarkt. Hier worden ’s ochtends vroeg de vers gevangen vissen verkocht. Je moet er wel vroeg bij zijn, om 6 uur namelijk al! Je ziet de vissers terugkomen in hun mooie kano’s en vervolgens worden vele verschillende soorten vissen, kreeften en garnalen verkocht. Klaar op de vismarkt? Het oude Nederlandse fort, het strand en een oude kerk zijn goede uitstapjes in Negombo.