Steden in het centrum van Sri Lanka

Anuradhapura is een stad die ligt in de culturele driehoek, het centrum van Sri Lanka. Hier ligt het prachtige religieuze en culturele erfgoed van Sri Lanka, met onder meer fantastisch mooie tempels. In het hart van het stadje staat één van de oudste bomen ter wereld, de Sri Maha Bodhi die meer dan 2000 jaar oud is. De stad is niet groot en makkelijk te verkennen door goedkoop een fiets te huren, waardoor je alles in de stad in relatief korte tijd kan zien. Hier vindt je prachtige tempels, archeologische musea en een paleis met prachtige tuinen. Leuke bijkomst zijn de vele aapjes in dit gebied.

Polonnaruwa is een historische goudmijn. Er zijn ontelbare archeologische plekken te vinden. De stad is ongeveer 1000 jaar oud en was de hoofdstad van de Chola en Singalese koninkrijken. De ruïnes in de stad zijn erg mooi. Zo is er een oud koninklijk paleis, wat maar liefst 31 bij 13 meter groot is. Bij het paleis is ook een audiëntiezaal die er  nog mooi uitziet, eigenlijk is alleen het dak verdwenen. In de stad zijn nog andere ruïnes te vinden, bijvoorbeeld van een oud zwembad en een oude tempel. Ook Polonnaruwa leent zich goed om ontdekt te worden met de fiets. Op deze manier kan je in korte tijd de hele stad ontdekken.

Sigiriya is natuurlijk bekend om zijn imposante leeuwenrots, het ligt in het centrum van het land. De stad en haar omgeving is dan ook doordrenkt van historie. De leeuwenrots is natuurlijk het hoogtepunt van de stad, deze enorme rots met prachtig uitzicht is een niet te missen attractie in Sri Lanka. Vergeet ook zeker niet een stop te maken bij de Cobra grot en het museum dat vlakbij ligt. Ben je klaar bij de leeuwenrots? Verken de omgeving op een fiets of een scooter, misschien kom je wel een olifant tegen! Ook Pidurangala Rock, dat een kilometer ten noorden van de leeuwenrots ligt is erg mooi en minder toeristisch, wat het ook een bezoek waard maakt. Niet al te ver bij Sigiriya ligt ook het Minneriya National Park, waar je goed olifanten kan zien.