Sinharaja Forest Reserve

Het Sinharaja Forest Reserve is het laatste grote onaangeraakte stuk regenwoud in Sri Lanka. Dit woud beslaat een flinke strook in het hart van Sri Lanka. Op de meeste dagen is het reservaat gehuld in wolken, het is dan ook een echt ‘regenwoud’. Het Sinharaja Forest Reserve is een UNESCO werelderfgoed sinds 1989. De reden hiervoor is de belangrijke rol dat het woud speelt in het ecosysteem van Sri Lanka. De enige manier om het reservaat te zien is ter voet. Let op, het is in dit park verplicht een gids mee te nemen. Dit is totaal geen probleem overigens, de gidsen zijn erg goed en je ziet dan ook veel meer. De gidsen leiden je over glibberige paadjes, terwijl ze de weelde aan planten, vogels en dieren aanwijzen.

Sinharaja Forest Reserve
Landschap en historie van het Sinharaja Forest Reserve

Sinharaja (wat leeuwenkoning betekent) ligt tussen twee rivieren in. De Koskulana Ganga in het noorden en de Ging Ganga in het zuiden. In het oosten wordt de grens van het park gemarkeerd door een out voetpad, in de buurt van het Beverly Estate. Hier vlakbij ligt ook het hoogste punt van het park, namelijk de Hinipitigala (1171m). Het Sinharaja Forest Reserve beslaat 189 km2, het is 21 kilometer lang (oost-west) en 3,7 kilometer breed (noord-zuid). Het zou het laatste verblijf geweest zijn van de Sri Lankaanse leeuw, die is uitgestorven rond 37.000 voor Christus.

Sinharaja Forest Reserve

In 1840 kwam het land in Brits bezit. Dit was ook het eerste moment dat er iets gedaan werd om te woud te behouden voor komende generaties. In 1971 begon met met selectieve houtkap. Het hardhout werd gekapt en vervangen door mahoniebomen, die hier origineel niet groeiden. Na intense lobby door natuurbeschermingsinstanties werd er gestopt met houtkap in 1977. Hierdoor kon het woud herstellen en sindsdien gaat het weer steeds beter met het Sinharaja Forest Reserve. Rond het bos zijn 22 dorpjes. De bewoners hebben toestemming om palmbomen te tappen en dood hout te verzamelen om te gebruiken voor brandstof en als bouwmateriaal. Er zijn ook enkele gevallen van stropen bekend, gelukkig is het geen groot probleem in het woud.

Sinharaja Forest Reserve
Wildlife en planten in Sinharaja Forest Reserve

Sinharaja Forest Reserve heeft een overvloed aan wilde flora. De top van de hoogste bomen reikt tot 45 meter hoogte. De meeste bomen die hier voorkomen zijn zeldzaam of met uitsterven bedreigd. 65% Van alle endemische plantensoorten van Sri Lanka komt voor in Sinharaja. De grootste carnivoor in het gebied is het luipaard. Hij is hier echter vrijwel onmogelijk om te spotten. Je komt soms wel uitwerpselen en sporen van het luipaard tegen. Nog zeldzamer zijn de Sri Lankaanse roestkat en de vissende kat. Verder zijn er nog Sambar-herten, Muntjak’s en wilde zwijnen die door de jungle struinen.

Sinharaja Forest Reserve
Sinharaja Forest Reserve

Groepen van 10 tot 14 langoeren (apen) zijn vaak te zien in het park. Je kan mooi zien hoe de families zich van boom naar boom verplaatsen. Het reservaat kent ook drie soorten eekhoorns, stekelvarkens en schubdieren. Civetkatten en mangoesten zijn ook in het park aanwezig, maar het zijn wel nachtdieren, dus lastig om te spotten. Sinharaja heeft 45 soorten reptielen, waarvan 21 endemisch zijn. Je kan er meerdere hagedissen en slangen zien. Een van de meeste geziene amfibieƫn is de Wrinkled kikker, je zult hem nog beter horen dan dat je hem kan zien. Er is een weelde aan vogels, maar liefst 160 verschillende soorten zijn hier ooit gezien. Van de 20 endemische soorten in Sri Lanka vindt je er hier 18.

Sinharaja Forest Reserve
Sinharaja Forest Reserve
Waar te verblijven in Sinharaja Forest Reserve

Als je geen (huur)auto hebt is het het makkelijkste om te verblijven in Deniyaya. De accommodatie is hier ook meer waar voor je geld dan rond de noordelijke Kudawa ingang.

Budget

  • Deniyaya Rest House
  • Sinharaja Rest

Midrange

  • Rainforest Lodge

Luxe

  • The Rainforest
Sinharaja Forest Reserve