Routes door Sri Lanka

Vindt je het moeilijk om te kiezen waar je naartoe wilt gaan? Sri Lanka is geen groot land, maar het kent vele bezienswaardigheden. Hieronder bespreken we enkele routes door Sri Lanka, waarin je de mooiste plekken van Sri Lanka bezoekt, afhankelijk van de tijd die je doorbrengt in Sri Lanka. Hier kan je natuurlijk variaties op aanbrengen, maar het zijn fijne globale routes, waarop je je reis kan baseren. Ook kan je de routes achter elkaar doen voor een langere vakantie. Om te zien hoe deze routes ongeveer lopen kan je kijken op de kaart van Sri Lanka.

Routes voor 1 week

Heb je maar 1 week in Sri Lanka? Dan zijn er twee routes die aan te raden zijn. In de eerste route zie je veel van de hoogtepunten van Sri Lanka. De route begint in Colombo, de hoofdstad. Bezoek de levendige markt, een moskee en een tempel. Vervolgens kan je de trein nemen naar Galle, die langs de kust rijdt. Van Galle reis je naar Tangalle, waar je lekker van het strand kan genieten. Hierna bezoek je Yala National Park, voor een flinke dosis wildlife. De route zet zich voort naar Ella, een oud gezellig stadje. Vanuit Ella neem je de trein naar Nuwara Eliya, misschien wel de mooiste treinrit die je ooit genomen hebt. Kandy is de volgende stad op de route en de culturele hoofdstad van Sri Lanka. Vanaf hier rijdt je weer terug naar Colombo om terug te keren naar huis.

Wil je in die ene week meer off the beaten track? Weinig toeristen tegenkomen? Dan is deze route van een week door het culturele noorden een aanrader. Hier zijn nog maar weinig toeristen te vinden, omdat een groot deel van de burgeroorlog zich hier afspeelde. De trip begint in Kalpitiya, hier kan je dolfijnen spotten, duiken en windsurfen. Wilpattu National Park is de volgende stop, misschien zie je hier wel een luipaard. De trip gaat verder naar Mannar en Talaimannar, steden die beiden op een eiland staan dat vlakbij India ligt. Rijdt een klein stukje terug naar Thirukketeeswaram Kovil, een prachtige tempel. Vervolg de route naar Ankaran Temple, een leuke tussenstop. Vervolgens ga je door de Elephant Pass naar Jaffna. Hier zal je veel van de Tamil cultuur kunnen ontdekken. Bezoek Keerimalai Spring, een heilige waterbron waar je kan baden. De volgende bestemming is Point Pedro, met prachtige witte stranden. Ten slotte kan je nog een bezoek brengen aan de eilanden Nainativu en Neduntivu, waarna de week  alweer voorbij is.

Routes voor 2 weken

Ben je vooral geïnteresseerd in de natuur van Sri Lanka? Dan is deze trip door het zuiden voor jou! Deze route start in Colombo, breng een bezoek aan de markt, moskee en tempels. Je vertrekt naar het oosten, naar Kitulgala, vanaf waar je kan raften, jungle wandelingen kan maken en vogels kan spotten. Je vervolgt je route naar Hatton, Dikoya, Maskeliya en Dalhousie. In deze kleine dorpjes vindt je theeplantages en misschien wel de mooiste uitzichten in de Hill Country. De reis gaat verder naar Ella, een oud stadje met een rustige vibe. Monaragala is de volgende bestemming. Vlakbij liggen Yudaganawa en Maligawila, waar je mooie boeddhistische bezienswaardigheden kan bezichtigen. Vertrek naar de kust, Arugam Bay om te surfen, met in de buurt Pottuvil Lagoon, waar je een mooie bootsafari kan doen.  Plan een bezoek aan Kumana National Park. Vertek weer land inwaarts naar Wellawaya en bezoek Buduruwagala. Vanuit de heuvels daal je weer naar het lager gelegen Kataragama. De laatste stop is in Tissamaharama, vanuit waar je Yala National Park kan bezoeken om luipaarden, olifanten en krokodillen te spotten.

Deze route voert je langs alle culturele highlights in het centrum van Sri Lanka. De reis begint in Kandy, de culturele hoofdstad. Ga noordwaarts naar Dambulla, voor de bijzondere grottempels. De volgende stop is Sigiriya, wat vlakbij ligt, bezoek hier de indrukwekkende Leeuwenrots. Vervolg je weg naar de Ritigala Ruïnes. De volgende bestemming is Polonnaruwa voor een dosis boeddhisme. Bezoek vervolgens de stranden bij Kalkudah enPassekudah. Ga langs de kust naar het zuiden om bij Batticaloa te komen,waar een oud Nederlands fort ligt. Ga vervolgens terug naar het noorden en reis nog een stuk verder, om bij Trincomaleeaan te komen, een mooie havenstad. Bezoek de misschien wel mooiste stranden van Sri Lanka in Uppuveli enNilaveli. In het westen liggen de laatste twee bestemmingen, Minitale en Anuradhapura, de koningsstad.

anuradhapura sri lanka highlights
sri lanka hoogtepunten