Polonnaruwa

Zo’n 800 jaar geleden heersten de koningen over het centrum van Sri Lanka. Dit deden ze vanuit Polonnaruwa, het politieke en economische centrum van die tijd. Er werd gebeden bij één van de vele tempels, of onderhandeld over goederen. Deze gloriedagen kan je herleven bij prachtige archeologische plaatsen in Polonnaruwa. Je kan nog vrij goed zien (en voorstellen) hoe de stad er uit zag tijdens deze periode. Het is een genot om het archeologische park te bezoeken, met honderden oude gebouwen, tombes, tempels, standbeelden en grote koepels. De national parks waar veel olifanten zijn te vinden zijn ook vlakbij de stad, dit is nog een reden waarom je Polonnaruwa zeker niet mag overslaan. De stad ligt aan een mooi, groot meer. De stad is dus de perfecte uitvalsbasis om een dag of twee te verblijven. Het ligt namelijk ook nog eens in de buurt van enkele prachtige nationale parken. Klik hier als je daar meer over wilt lezen!

polonnaruwa
De historie van Polonnaruwa

Polonnaruwa was de hoofdstad van het Singalese en het Chola koninkrijk, voor ongeveer 300 jaar. De stad is ongeveer 1000 jaar oud, maar nog in uitzonderlijke staat. De Zuid-Indiaanse Chola-dynastie gebruikte Polonnaruwa als hoofdstad, laat in de 10e eeuw. In 1070 werden de Cholas verdreven door de Singalese koning Vijayabahu, vervolgens gebruikte hij de stad als hoofdstad. Polonnaruwa bereikte zijn hoogtepunt tussen 1153 en 1186, onder koning Parakramabahu. Hij liet grote gebouwen en parken bouwen. Ook het grote meer waar de stad aan ligt liet hij uitgraven. Zijn opvolger Nissanka Malla zorgde ervoor dat de stad praktisch failliet ging. In het begin van de 13e eeuw werd de stad verlaten en het centrum van de macht verplaatste naar het westen. In 1982 werd Polonnaruwa toegevoegd aan de UNESCO-lijst voor werelderfgoed.

polonnaruwa
Bezienswaardigheden in Polonnaruwa

De meeste mensen vinden een dag genoeg om de ruïnes te bezoeken. De ruïnes zijn in te delen in grofweg vijf groepen: het koninklijke paleis, de vierhoek, de noordelijke groep, de groep bij het meer en de groep bij New Town. Er zijn nog meer ruïnes, die wat meer verdeeld zijn over de stad. Alle grote ruïnes hebben een plakkaat met daarop interessante informatie over de gebouwen en hun historie. De beste manier om Polonnaruwa te verkennen is met de fiets. De ruïnes geven voldoende schaduw en eten en drinken kun je kopen bij stalletjes rond de ruïnes.

Er is ook een excellent archeologisch museum. Het bestaat uit meerdere kamers, die elk een eigen thema hebben. Zo zijn er kamers voor de citadel, het buitenste deel van de stad, het klooster en hindoe-monumenten. Deze laatste kamer bevat een prachtige selectie van brons, waaronder een paar bijzondere Shiva-beelden.

polonnaruwa
Waar te verblijven in Polonnaruwa

Budget

  • Leesha Tourist Home
  • Devi Tourist Home
  • Samudra Guest House
  • Thisara Guest House
  • Manel Guest House
  • Jayaru Guest House

Midrange

  • Siyanco Holiday Resort

Luxe

  • The Lake
polonnaruwa