Nuwara Eliya

Nuwara Eliya is door de Sri Lankanen gedoopt tot ‘Little England’. Het stadje heeft wel wat van de charme van een oud Brits dorpje op het platteland. Het stadje is een leuke mengelmoes van oud en nieuw. Zo zie je de tuktuks voorbij de oude typisch Britse rode telefooncel rijden, om maar een voorbeeld te noemen. Het dorpje was vroeger een ontsnapping aan de hitte voor de koloniale Britten, het is hier namelijk een stuk koeler, overdag zo’n 18 graden. Wees dan ook niet verbaast als je de lokale mensen ziet lopen met dikke truien en mutsen, ze zijn de kou immers niet gewend. De stad is omring door theevelden, dit is ook de voornaamste inkomstenbron. Er zijn nog veel koloniale hotelletjes overgebleven in Nuwara Eliya. Speel een rondje golf en neem een drankje in één van de koloniale hotels en geniet van de leuke mix van oud en nieuw die het stadje te bieden heeft.

nuwara eliya
De historie van Nuwara Eliya

Het stadje is nog niet erg oud. Tot 1819 was er zelfs helemaal geen bebouwing in het gebied. Het werd echter door een koloniale officier gekozen tot hersteloord voor zieke mensen. Al snel kwamen de kolonisten er achter dat het ook de perfecte plek was om groenten en en fruit te verbouwen die men kende uit Engeland (denk aan sla en aardbeien). Het is hier immers niet zo tropisch warm zoals in de rest van het land. Koffie werd hier ook verbouwd, maar nadat de koffieoogsten mislukten koos men er voor om thee te gaan verbouwen. Een goede keuze, want vandaag de dag wordt er nog steeds veel thee verbouwd in de regio. Het duurde dan ook niet snel voordat Nuwara Eliya de theehoofdstad van Sri Lanka werd, een titel die ze nog steeds met trots dragen in het stadje. De meeste mensen die werkten op de theeplantages waren gastarbeiders uit India, de Tamils.

nuwara eliya
Bezienswaardigheden in Nuwara Eliya

Victoria Park ligt in het centrum van het stadje. Het is één van de leukste en best onderhouden stadsparken in Zuid-Azië. Het is dan ook een genot om langs de strak getrimde gazons te wandelen. Van maart tot mei en in augustus en september komt het park echt tot leven. In deze periode staan namelijk veel bloemen in bloei. Er zijn ook nog eens veel vogelsoorten aanwezig in het park. Ook voor kinderen is er genoeg te doen, er is een speeltuin en een miniatuur trein aanwezig.

Wil je zien hoe een kopje thee tot stand komt? Drie en een halve kilometer ten oosten van Nuwara Eliya is de Pedro Tea Estate. In deze theefabriek kun je een rondleiding volgen van ongeveer een half uur. Deze theefabriek staat er al sinds 1885 en ze gebruiken nog steeds dezelfde technieken als ze in de 19e eeuw al deden. De rondleiding kost ongeveer 200 roepies, een retourtje vanaf de stad met een tuktuk zal je ongeveer 350 roepies kosten.
Galway’s Land National Park is één van de nieuwste en één van de kleinste national parks van Sri Lanka. Ten oosten van het stadje is het een stuk dicht woud. Het staat bekend om de vele vogels, waaronder 10 soorten die alleen voorkomen op Sri Lanka. Ook wilde zwijnen en herten komen hier voor. Vanaf het hoofdkwartier van het park is een wandelpad van ongeveer twee kilometer. Hier kun je ook een gids meenemen als je dat wilt.

Nuwara Eliya ligt aan Gregory Lake, een leuk meer met een mooie omgeving. Er loopt een verhard pad langs het meer, waar je een mooie wandeling kan maken. Ook zijn er bootjes te huur waarmee je kan varen over het meer. Er zijn ook picknick tafels bij het meer, net als een klein restaurant en een snackbar. Genoeg redenen om hier enkele uurtjes door te brengen.

Lover’s Leap is een indrukwekkende waterval. Je kunt hier naartoe lopen vanaf de Pedro Tea Estate, het is ongeveer 2,5 kilometer een en dezelfde afstand weer terug. De wandeling is de moeite meer dan waard. Onderweg loop je door de theeplantages en heb je prachtig uitzicht over de stad.

nuwara eliya

De botanische tuin van Hakgala ligt ongeveer 10 kilometer ten zuidwesten van Nuwara Eliya. Tussen januari en april wordt de tuin beplant, in deze periode ziet hij er niet op z’n best uit. Als het even kan moet je hier dus komen in de rest van het jaar. Entree kost 1100 roepies voor volwassenen en 500 roepies voor kinderen.

Onderweg naar de Hakgala tuin ligt een prachtige hindoetempel, de Seetha Amman Tempel. Zie je veel mensen bij de tempel? Het zou zomaar kunnen dat dit gezelschap een Tamil-bruiloft viert. De tempel is namelijk een stopplek voor Tamil-huwelijken.

Activiteiten in Nuwara Eliya

Tussen de theeplantages ligt een mooie 18 holes golfbaan. De golfclub is opgericht in 1889. De baan begint ten noorden van Grand Hotel Road. De golfbaan is erg goed onderhouden en rustig. Clubs zijn te huur en caddies (die zelf ook erg goed spelen) gaan ook mee de baan in. De club heeft verder een mooi clubhuis en een goed restaurant. Wil je na een rondje golf nog snookeren? Dat kan hier ook.

In Nuwara Eliya kun je ook tennissen. Bij de Hill Club vindt je vier gravel banen. Een baan kost 500 roepies per uur, dit is inclusief rackets en ballen. Sla de bal niet te hard, want zodra deze over het hek gaat beland hij in de tuin van de president, die een huis heeft naast de tennisbanen.

nuwara eliya golf

Voor mountainbikers is de omgeving van Nuwara Eliya een waar paradijs. Er zijn prachtige downhill paadjes rond de stad. Wil je een mountainbike huren? Informeer bij het Single Tree Hotel. Een mooie trip is die bij de Labookellie theefabriek. De rit is ongeveer 10 kilometer lang en redelijk zwaar. De uitzichten en het naar beneden scheuren van de heuvels af maakt het de moeite echter zeker waard.

De omgeving leent zich verder perfect voor wandelen. De hoogste berg van het land, de Pidurutalagala bevind zich vlakbij, hij is zo’n 2524 meter hoog. De top is niet bereikbaar, maar je kunt vrij ver komen. Op de top staat de zendmast die voor het meeste tv-verkeer in het land zorgt, vandaar dat deze niet bereikbaar is. Het pad omhoog begint vanaf Keena Road, onderweg loop je door twee bossen met verschillende beplanting.

Een andere optie is om de Single Tree Hill op te lopen (2100 meter). Hier zou je ongeveer anderhalf uur over moeten doen. De meeste guesthouses kunnen je een kaart geven met de route naar Single Tree Hill. Er zijn ook langere routes te wandelen, informeer bij het Single Tree Hotel. Ook kunnen ze kampeertrips regelen in de heuvels rond Nuwara Eliya.

nuwara eliya pidurutalagala
Waar te verblijven in Nuwara Eliya

Er zijn ontelbare accommodaties in het stadje, maar ze zijn niet allemaal even goed, vooral in het budget en midrange segment. Er zijn veel koloniale gebouwen waar je kan verblijven, al zijn deze meestal wat duurder. Hieronder geven we je wat opties.

Budget

 • Single Tree Hotel

Midrange

 • Hotel Glendower
 • Ceybank Rest
 • Grosvernor Hotel
 • Alpine Hotel
 • The Trevene
 • King Fern Cottage

Luxe

 • Ferncliff
 • St Andrew’s Hotel
 • Grand Hotel
 • Hill Club
 • Teabush Hotel