Munteenheid Sri Lanka

De munteenheid in Sri Lanka is de Sri Lankaanse roepie. Één euro is ongeveer 165 Sri Lankaanse roepies, al veranderd de koers natuurlijk. Als je wilt weten hoeveel Sri Lankaanse roepies een euro momenteel waard is, klik dan hier. Één roepie bestaat uit 100 cent, al zal er over het algemeen alleen betaald worden met hele roepies. 1, 2, 5 en 10 roepies zijn munten. Het briefgeld is er in 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 en 5000 roepies.

munteenheid sri lanka
Hoe kom je aan de Sri Lankaanse munteenheid? Hier lees je het!
Pinautomaten

Pinautomaten zijn makkelijk te vinden in Sri Lanka. Vrijwel elk dorpje of stadje heeft er wel eentje. Vaak krijg je wel gelijk briefjes van 5000, probeer of je dit snel kan wisselen, kleine zaakjes nemen niet altijd briefjes van 5000 aan.

Banken en wisselkantoren

De meeste grote banken kunnen ook geld wisselen. Heb je nog euro’s of dollars, dan kan je deze hier wisselen. Ook is het handig om het geld dat je nog over hebt na je vakantie weer terug te wisselen in euro’s. Dan zijn er ook nog de wisselkantoren, deze zul je vooral vinden op toeristische plekken en in Colombo. Let wel op dat je dit doet bij een betrouwbare bank, of wisselkantoor. Geef bij voorkeur aan het pinnen van geld bij een automaat, dit is goedkoper en veiliger.

Creditcards

MasterCard en Visa zijn de meest geaccepteerde creditcards. Bij de meeste midrange hotels en bij vrijwel alle luxe hotels en restaurants worden creditcards geaccepteerd. Toch is het handig om altijd cash bij je te hebben, dit is ook goedkoper.

Fooien

In restaurants en bars is het gebruikelijk om 10% fooi te geven. Voor chauffeurs geldt ook dat het gebruikelijk is om 10% fooi te geven. Voor de mensen die je tassen dragen is het normaal om ongeveer 50 roepie fooi per tas te geven. Voor de mensen die op je schoenen passen bij de tempels is 20 roepies het gebruikelijke bedrag. Voor gidsen bij parken of religieuze plekken variëren de fooien enorm. Zorg er dan voor dat je dit van tevoren afspreekt, om  vervelende situaties te voorkomen.