Langzaam maar zeker herrijst Jaffna weer tot de hindoe-hoofdstad van Sri Lanka die het ooit was. Na de burgeroorlog is het nu weer toegankelijk en het is een waar pareltje. Het is een intrigerende stad waar nog amper toeristen te vinden zijn en het is het ook waard om hier een paar dagen door te brengen om de cultuur van de Tamils te ontdekken. De decennia van oorlog hebben hun sporen achtergelaten in de stad, dit kun je goed zien in de omgeving. Huizen die ooit zijn gebombardeerd, gebouwen waar je de kogelafdrukken nog ziet. Steeds meer mensen keren terug naar de stad, waardoor de wederopbouw steeds beter gaat. De stad is verrassend groen, met veel bomen. Tussen de bomen door vindt je nog prachtige tempels en kerken. Nieuwe gebouwen zoals het eerste winkelcentrum geven de hoop dat de stad zich doorontwikkeld. De stad is een broeinest van de Tamil-cultuur en dat is ook de hoofdattractie van Jaffna. Het is ook de ideale uitvalsbasis voor de eilandjes in het westen en voor tripjes langs de kust rond Jaffna.

De bezienswaardigheden van Jaffna
Jaffna ligt vol met hindoetempels, deze zijn makkelijk te herkennen aan hun rood en wit gestreepte muren (zie hierboven). De stad kent ook vele kerken, vooral in het oosten van de stad. Jaffna is ook perfect om te verkennen op de fiets!
De Nallur Kandaswamy Kovil tempel (hierboven afgebeeld) is een enorme hindoetempel. Het is één van de opvallendste hindoe-bouwwerken in Sri Lanka.Het ligt ongeveer 1,5 kilometer ten noordoosten van het centrum van de stad. De tempel is gebouwd in 1734 en dit enorme bouwwerk huist grote muurschilderingen, hallen vol pilaren en een heilig bad. Sommige van de priesters spreken Engels en ze beantwoorden dan ook graag vragen over de tempel en haar tradities. Bezoekers moeten hun schoenen uit doen en mannen moeten ook hun shirt uitdoen. De tuin ten zuiden van de tempel heeft ook een heilige boom. In de zomer speelt rond de tempel zich het spectaculaire Nallur festival af.

Aan de Jaffna lagune ligt een groot fort. Ooit was dit één van de grootste Nederlandse forten in Azië. Het grootste deel van het fort is een ruïne, maar een deel is gerestaureerd. Voor eeuwen is er gevochten om het fort. Het fort is gratis te bezoeken, dus de muren en het prachtige uitzicht kun je makkelijk bewonderen. Tijdens de burgeroorlog is het fort gebruikt als kamp voor de troepen.
Na het staak het vuren in 2002 was de bibliotheek één van de eerste gebouwen die herbouwd werd. En met goede reden, het is prachtig gerestaureerd, in de originele neo-Mughal stijl. Vandaag de dag wordt het veel gebruikt door de inwoners van Jaffna. De bibliotheek was ook een belangrijke culturele in intellectuele institutie voor de Tamils. Voor de bibliotheek staat een standbeeld van Saraswati, de hindoegod van kennis.

De ruïnes van het koninklijke paleis zijn de moeite waard te bezoeken, vooral als je over een levendige fantasie beschikt. Nallur was de hoofdstad van het Jaffna-koninkrijk voor 400 jaar. Je kan er nog duidelijk een groot bad zien, evenals enkele muren. Ook de Cankili Thoppu boog en de Manthri Manai zijn prachtig om te zien.
Nog niet uitgekeken op de oude gebouwen? Het Jaffna archeologische museum is de plek voor jou! Binnen vindt je meerdere interessante dingen, met als hoogtepunten een 15e eeuwse boeddha en een 14e eeuwse traditionele pot.
Een oude Nederlandse kerk vind je ook in Jaffna, de St Mary’s kathedraal. Er zijn nog twee andere interessante kerken te zien, de Our Lady of Refuge kerk en de St James’ kerk. Verder zijn er nog twee culturele centra te vinden, namelijk de British Council en de Alliance Francaise.

Waar te verblijven in Jaffna
Jaffna heeft een redelijke selectie van budget verblijfplaatsen. Midrange accommodaties zijn iets lastiger te vinden. De meesten hiervan zijn te vinden in het bladerige oosten van de stad.
Budget
- Morgan’s Residence
- Theresa Inn
- Sarras Guest House
- Green Grass
Midrange
- Pillaiyar Inn
- Jaffna Heritage Hotel
- Subhas
- Lux Etoiles
- Fits Pavillon
Luxe
- Fits Margosa
