Dieren in Sri Lanka

Dieren zijn een enorme attractie in Sri Lanka, er zijn ontzettend veel mooie wilde dieren te zien. Hieronder laten wij zien waar het Sri Lankaanse wildlife het beste te zien is.

dieren sri lanka
Yala National Park

Het bekendste park waar je wilde dieren kunt spotten is Yala. Yala ligt in zuid-oost Sri Lanka. Hier kun je een enorme hoeveelheid aan dieren vinden. Zo zijn er in dit park onder andere luipaarden, olifanten, krokodillen, lippenberen, waterbuffels, apen, neushoornvogels, herten, zwijnen, mangoesten en varanen. Genoeg om te zien dus! Het park ligt vlak bij zee en bestaat vooral uit grasland met vele kleine meertjes met brak water. Er bestaat zelfs een kans dat je de enorme zoutwaterkrokodillen tegenkomt op safari. Het park kan flink druk zijn met jeeps. Het is dan ook aan te raden om zo vroeg mogelijk het park in te gaan, op deze manier zul je waarschijnlijk het meeste dieren zien. De kans dat je een luipaard in de boom ziet liggen is dan ook het grootste, deze dieren laten zich namelijk niet makkelijk spotten. De meeste trips naar het park zullen ongeveer een halve dag duren. Het spotten van dieren kan soms lastig zijn in het hoge gras, maar je zult hier gegarandeerd mooie dieren zien. De waterbuffels, krokodillen, apen, herten en zwijnen zijn in zulke grote getale aanwezig dat je deze zeker zult tegenkomen. Yala is zeker één van de hoogtepunten bij een bezoek aan Sri Lanka en het mag dan ook eigenlijk niet overgeslagen worden! Meer informatie over Yala en haar dieren kan je vinden op de officiële website van Yala National Park.

Wilpattu National Park

Wilpattu is het grootste national park van Sri Lanka. Wilpattu betekent natuurlijke meren in het Singalees. Meren zul je dan ook vinden in Wilpattu. Het leuke van Wilpattu is dat het een stuk minder toeristisch (en dus ook wat goedkoper is) is dan de andere bekende parken in Sri Lanka, filerijden zal hier niet voorkomen. Hierdoor krijg je echt het gevoel dat je in de wildernis bent, als je als enige met een jeep rondgereden wordt in dit park. De dieren in dit park zijn wel wat dunner verdeeld, dus de kans dat je veel dieren tegenkomt is minder groot dan in bijvoorbeeld Yala. De landschappen zijn hier echter fantastisch, wat een hoop goed maakt mocht je wat minder dieren tegenkomen. Wilpattu is wel de beste plaats om de lippenbeer te zien en na Yala is het de beste plaats om luipaarden te vinden. Verder zul je hier veel krokodillen kunnen vinden. Als je een vogelliefhebber bent mag je Wilpattu zeker niet overslaan, het is één van de beste parken in het land om vogels te spotten. Wil je meer weten over Wilpattu? Op de site van Wilpattu National Park zul je vinden wat je zoekt.

Bundala National Park

Vlakbij Yala ligt Bundala National Park. Dit park wordt vaak vergeten, de meeste mensen gaan dan ook naar Yala. Hierdoor blijft dit prachtige park door veel mensen helaas onontdekt. Het is hier dan ook veel rustiger dan in Yala. Het park is een fantastisch mooi doolhof van kleine beekjes, lagunes en zanderige heuvels. Dit park huisvest duizenden kleurrijke vogels, van maar liefst 200 soorten. In dit park kun je dan ook buitengewoon goed kijken naar flamingo’s. Ook zijn er genoeg krokodillen voorhanden, deze zijn niet te missen. Ook leggen veel zeeschildpadden hun eieren aan de kust van dit park. In dit park loopt ook een kudde olifanten rond, in december zal deze kleine groep van 15 tot 60 het best zichtbaar zijn. Meer lezen over Bundala? Klik dan hier!

Minneriya National Park

Minneriya National Park is ook een niet te missen hoogtepunt van een reis door Sri Lanka. Vooral voor liefhebbers van olifanten is dit een prachtig park. Aan het begin van het park wordt je gelijk begroet door een groep brutale apen. Let dan ook op je etenswaren en flesjes drinken. In het midden van het park ligt een enorm meer, waar de dieren zich in de buurt verzamelen. Om het meer heen ligt flinke bebossing. In het droge seizoen droogt het meer gedeeltelijk op, waardoor er zeer vruchtbare grond open komt te liggen. Hier groeien veel voedzame grassen en dit is dan ook de reden waarom er zo veel olifanten naar deze plek toekomen. Deze droge periode valt van mei tot september. In deze periode is het dan ook gegarandeerd dat je olifanten ziet. Om in het midden van het reservaat te komen moet er wel een half uur gereden worden naar het meer, dit gaat door het dichte bos over onverharde paden. Deze rit is vrij schokkerig, maar zodra het uitzicht van het grote meer en 100 olifanten zichtbaar wordt ben je dit allemaal vergeten en zal het een onvergetelijke ervaring zijn. Ook is het niet ongewoon om in deze kudde jonge olifantjes te spotten. Voor ervaringen over Minneriya National Park kun je kijken op tripadvisor.

Uda Walawe National Park

Wil je een Afrikaanse safari doen? Uda Walawe komt het dichtst bij in Sri Lanka. Met kuddes olifanten, waterbuffels, sambar-herten en luipaarden. De olifanten zijn hier ook een grote attractie, maar liefst 95% van de jeeps die het park in gaan komen wilde olifanten tegen. Het landschap is niet erg dichtbegroeid, waardoor het spotten van dieren relatief makkelijk is in dit park. Het park ligt rond een groot meer waar de dieren naartoe trekken. Je vindt in het park dan ook talloze vogels, watervaranen, jakhalzen en krokodillen. Als je echt geluk hebt zie je nog een luipaard of een lippenbeer. De gidsen die de jeep besturen hebben haviksogen en zullen dan ook de vaste stekken van de dieren kennen. Dankzij de gidsen zul je in dit park dan ook zeker een flinke hoeveelheid dieren tegenkomen.

sri lanka hoogtepunten