De hoogtepunten van Sri Lanka

hoogtepunten sri lanka
Treinreizen

Soms is het onmogelijk om een zitplaats te krijgen in de populaire trein naar Ella. Een staplaats bij het raam met uitzicht op de kilometers theeplantage is echter zo gek nog niet. Buiten zie je de felgekleurde kleding van de theeplukkers in een zee van groene theevelden. Binnen zie je de vriendelijke lokale bevolking, maak eens een praatje met de mensen, de meesten spreken prima Engels. Tip: koop op één van de station een lekker lokaal tussendoortje. Er gaat niets boven het genieten van de prachtige uitzichten met een snack in je hand.

anuradhapura sri lanka highlights
Het oude Anuradhapura

Hier is binnen drie vierkante kilometer een enorme rijkdom te vinden aan Sri Lankaans cultureel en godsdienstig erfgoed. In het midden van het stadje is één van de oudste bomen ter wereld, de Sri Maha Bodhi, die meer dan 2000 jaar oud is. Door de eeuwen heen is er goed gezorgd voor deze boom, door godsdienstige bewakers. In Anuradhapura vindt je verder vele afgebrokkelde kloosters, tempels en enorme dagobas (koepels). Een fietstocht door dit oude stadje is een adembenemende ervaring.

sri lanka hoogtepunten
Surfen in Arugam Bay

Dit is het hart van de groeiende surfcultuur in Sri Lanka. De golven in het zuiden van Arugam Bay zijn de beste in Sri Lanka. Van april tot september zul je hier surfers vinden, de golven zijn in zeldzame gevallen zelfs goed tot november. De surfer’s vibe is hier echter het hele jaar door aanwezig. Er zijn plaatsen waar je een surfboard kan huren of laten repareren, net als goedkope accommodaties met relaxte sfeer, direct aan het strand. Behoefte aan wat meer rust? Lighthouse point, Whiskey Point en Okanda liggen dicht in de buurt.

sri lanka hoogtepunten
Bezoek een theeplantage

Nog niet eens zo heel lang geleden was Sri Lanka’s Hill Country een grote wildernis en werden de heuvels voornamelijk bedekt door jungle. Toen kwamen de Britten langs en die hielden wel van een kopje thee. Er werden dus grote stukken jungle gekapt en veranderd in theeplantages. Het resultaat is verrassend mooi! De thee uit Sri Lanka is inmiddels wereldberoemd en het bezoeken van een plantage en het zien van het proces tot kopje thee is fascinerend.

sri lanka hoogtepunten
Bundala National Park

Onder de rook van Yala National Park ligt het rustige Bundala, veel mensen zien dit park over het hoofd, zonde. Met grote vlakken moeras, flinke stukken grasland en zingende vogels is het een niet te missen attractie. Het is één van de beste plekken in Sri Lanka om vogels te spotten en de schoonheid van het landschap vindt je niet terug in veel andere plekken in Sri Lanka. Ben je geen vogelliefhebber? De krokodillen en olifanten die hier rondlopen zullen een hoop goedmaken.

sri lanka hoogtepunten
Horton Plains en World’s End

Hoog in de Sri Lankaanse Hill Country ligt de Horton Plains. Hier is het een stuk koeler dan in de rest van het land, hier heb je temperaturen die je niet van Sri Lanka zou verwachten. Het is het echter compleet waard om af te reizen naar de Horton Plains. Wandel hier naar World’s End en geniet van een uitzicht zoals je nog nooit gedaan hebt.

sri lanka hoogtepunten
Jaffna en het herontdekte noorden

In Jaffna lijkt alles anders, vooral de taal, hier spreken ze namelijk Tamil in plaats van Singalees. Ook het eten is anders, anders gekruid en in de zomer aangevuld met een heerlijke verse mango. Hier vindt je hindoeïstische tempels, rustige (schier)eilanden en onontdekte stranden. Sinds de oorlog is afgelopen kan je hier ook terecht, toerisme leeft hier nog niet, dus pak je kans en ontdek Jaffna en het noorden voordat de rest van de wereld het doet!

sri lanka hoogtepunten
Adembenemende stranden

Er zijn lange goudgespikkelde stranden, net als sierlijke stranden, met zacht wit zand, er zijn stranden die door de wind heuveltjes in het zand hebben en er zijn stranden waar je in kilometers geen voetstap zult vinden. Sommige stranden hebben een rustige vibe, terwijl anderen juist een feestatmosfeer hebben. Welk strand je ook kiest, de stranden van Sri Lanka zijn werkelijk net zo mooi als je gehoord hebt. Mocht je na je thuiskomst weer in de file stand op een koude natte maandag, dan zul je zeker terugverlangen naar de stranden van Sri Lanka, inclusief palmbomen en azuurblauwe zee.

sri lanka hoogtepunten
Uda Walawe National Park

Deze grote vlakte met savannegras ligt rond het Uda Walawe meer en deze plek in Sri Lanka lijkt het meest op Oost-Afrika. Zo zijn er kuddes waterbuffels, sambarherten, krokodillen, vele vogels en olifanten. Niet een paar olifanten, maar enkele honderden olifanten. Dit is één van de beste plekken ter wereld om olifanten te spotten, tenminste even goed als Afrika, misschien zelfs beter.

sri lanka hoogtepunten
De hoge Leeuwenrots

Zelfs als de tuinen aan de voet van Sigiriya de enige attractie waren zou het nog een hoogtepunt zijn van Sri Lanka. De vijvertjes en de beekjes die zorgen voor het water in de tuinen geven een rustige idyllisch uiterlijk aan de tuinen. Kijk je vanuit de tuinen omhoog, dan zul je de 370 meter hoge rots zien die uit de grond van de tuin verrijst. De grotschilderingen op de rots en ruïnes die rond de Leeuwenrots liggen maken Sigiriya een geweldig mysterie, waar verklaringen worden voor gegeven in het nabij gelegen museum. De wandeling naar de top kost wat inspanning, maar het uitzicht is het zeker waard.

sri lanka hoogtepunten
Adam’s Peak pelgrims

Al meer dan 1000 jaar lang lopen pelgrims met kaarsjes de Adam’s Peak op. Dit doen zij om in de voetstappen van de Buddha te staan en om op de plek te zijn waar Adam zijn eerste stap op aarde zou hebben gezet. Vandaag de dag vindt je hier lokale pelgrims en toeristen, vlak voor de zonsopgang. Bovenop deze piek kun je de zon erg mooi op zien komen, terwijl hij over de bergtoppen komt kruipen. Dit magische moment mag je zeker niet aan je voorbij laten gaan op een reis door Sri Lanka.

sri lanka hoogtepunten
Historische Galle Fort

Mens en natuur hebben hun krachten gebundeld in Galle. Het resultaat is een oud, Nederlands fort. Ook in de straatjes en in andere gebouwen zie je het koloniale Nederlandse verleden terug. De stad is echter nog enigszins begroeid met Sri Lankaanse planten en bomen, wat de stad een mooie mix geeft tussen koloniaal dorp en jungle begroeiing. Het stadje is vele kunstgalerijen. boetiekjes en cafeetjes rijk. Ook de vuurtoren en muur van het fort zijn trekpleisters. Dit is zonder twijfel het mooiste stadje in Sri Lanka.

sri lanka hoogtepunten
Kandy: Culturele hoofdstad

Kandy is de culturele hoofdstad van Sri Lanka en hier ligt de tempel van de heilige tand van Buddha. Voor de Singalezen is dit de heiligste plaats op het eiland. Voor toeristen is er nog meer te zien, het meer waar het stadje aan ligt, musea, rust en een paar van de mooiste botanische tuinen die je zult zien. Nog niet genoeg van de godsdienst? Ga naar één van de voorstellingen waar het vuurdansen en lopen over vuur een grote rol spelen.

sri lanka hoogtepunten
Walvissen spotten in Mirissa

Mensen bezochten hier altijd de stranden, om te relaxen onder de palmbomen. Sommigen keken hier nog onder het wateroppervlakte, met een snorkelset, of een duikfles. Men kwam er echter achter dat hier meer in het water zit dan normale rifvissen. De zee vlak voor Mirissa is namelijk leefgebied van het grootste en zwaarste dier op aarde, de blauwe vinvis. Ook zwemmen hier flink wat potvissen rond. Elke ochtend vertrekken er nu boten vanuit Marissa om deze fantastische dieren te kunnen bekijken.