Dambulla

Dambulla staat natuurlijk bekend om zijn grottempels. Het is één van de trekpleisters van Sri Lanka. Ondanks dat het iets commerciëler is geworden is blijft het een heilige plaats die je niet moet overslaan. De stad Dambulla is wel een plek die je kan overslaan, met een grote hoeveelheid verkeer. Het is namelijk één van de commerciële centra van het land, vanuit waar veel goederen getransporteerd worden. Je kan hier overnachten, maar het is misschien beter om Dambulla een dagje te bezoeken vanuit Kandy of Sigiriya.

dambulla
Bezienswaardigheden in Dambulla

Er is eigenlijk maar één reden dat mensen naar Dambulla komen en dat is de grottempel. Het complex bevindt zich ongeveer 160 meter hoger dan de weg in het zuiden van Dambulla. Vijf verschillende grotten huizen ongeveer 150 prachtige Boeddha-beelden en rotsschilderingen. Het wordt dan ook beschouwd als één van de belangrijkste stukken kunst van Sri Lanka. De oudste schilderingen zijn meer dan 2000 jaar oud. Daarna hebben verschillende koningen steeds meer kunst toegevoegd aan deze grotten. Vanaf de grotten heb je ook nog eens prachtig uitzicht. Zo kan je Sigiriya makkelijk zien liggen, terwijl het 20 kilometer verderop ligt.

dambulla

Men denkt dat Dambulla al belangrijk is sinds een eeuw voor Christus. Koning Valagamba werd namelijk verdreven uit Anuradhapura en hij nam hier toevlucht. Toen hij de troon terugnam liet hij de binnenkant van de grotten uitkerven tot grottempels. De schilderingen werden gemaakt door latere koningen, waaronder koning Nissanka Malla. Hij liet de binnenkant van de grotten goud maken, waardoor het de naam Ran Giri kreeg, wat gouden rots betekent. Op deze manier werd er elke eker wat toegevoegd aan de grot, tot in de 20e eeuw. Verbazingwekkend genoeg lijkt alle kunst nog goed in samenhang met elkaar te zijn. Vanaf de weg ziet de ingang naar Dambulla er niet zo mooi uit. De enorme gouden tempel en een enorme parkeerplaats zullen mensen niet erg aanspreken. Onderweg naar boven wordt het echter een stuk beter. Via trappen klim je naar de grotten toe, zie je weinig terug van commercie en kom je aapjes tegen.

dambulla

De eerste grot (Davaraja Viharaya) is de tempel van de koning van de goden. Deze grot heeft een 15 meter lange liggende Boeddha. Ook zijn er andere beelden van zittende Boeddha’s. De tweede grot (Maharaja Viharaya) is de tempel van de grote koning. Deze grot is de meest spectaculaire van de vijf. De grot is maar liefst 52 meter lang en 23 meter breed. Het hoogste punt van het plafond is 7 meter hoog. De grot heeft zijn naam door de twee standbeelden van de koningen die er staan. Er is een geschilderd houten beeld van Valagamba aan de linker kant als je binnenkomt. Verder naar binnen is nog een standbeeld van Nissanka Malla. De derde tempel (Maha Alut Viharaya) is de grote nieuwe tempel. Deze tempel was tot de 18e eeuw een opslagplaats, maar is toen veranderd tot tempel. Het staat vol met beelden van Boeddha. De vierde grot (Pachima Viharaya) is een relatief kleine grot. Binnenin is een kleine kapoote dagoba. Deze is ooit stuk gemaakt door dieven, die dachten dat er juwelen in zouden zitten. De vijfde en laatste grot (Devana Alut Viharaya) is de nieuwste grot. Je vindt hier een liggende Boeddha en enkele hindoe artefacten.

dambulla

Beneden bij de parkeerplaats staat nog de enorme gouden tempel. Dit toch wat kitscherige gebouw staat er sinds 2000. Japanse donaties hebben deze tempel mogelijk gemaakt. Bovenop het gebouw zit een Boeddha. Dan is er nog het Dambulla museum, met gedetailleerde uitleg over de kunst (in het Engels). Ben je geïnteresseerd in het verhaal achter de tempels dan mag je dit niet overslaan.

dambulla
Waar te verblijven in Dambulla

De A9 loopt recht door Dambulla en de vrachtwagens rijden hier dan ook dag en nacht. Houd hier rekening mee als je een verblijf boekt, want het kan je nachtrust helaas flink verstoren. De meeste guesthouses zijn vlakbij het tempelcomplex. Een paar van de beste accommodaties zijn bij het Kandalama meer. Hieronder geven we je enkele goede opties.

Budget

  • Nature Tourist Inn
  • Healey Tourist Inn

Midrange

  • Sundaras
  • Dambulla Heritage Resthouse
  • Arika Boutique Villa

Luxe

  • Kalundewa Retreat
  • Heritance Kandalama Hotel
  • Amaya Lake