Koloniale architectuur in Sri Lanka

In Sri Lanka is nog een flinke hoeveelheid van koloniale architectuur aanwezig. De reden hiervoor is de aanwezigheid van Britten, Nederlanders en Portugezen in het verleden. De architectuur is nog goed zichtbaar in een paar grote steden aan de kust, zoals Colombo en Trincomalee.

Colombo en haar architectuur

In de hoofdstad van Sri Lanka is het koloniale verleden goed terug te zien. Het oude Nederlandse ziekenhuis is één van de bekende koloniale gebouwen in Colombo. Tegenwoordig wordt het gebruikt als winkelcentrum en is het een toeristische trekpleister. Het is het oudste gebouw in het centrum van Colombo. Het ziekenhuis is gebouwd in 1681 en het is nog vrijwel onaangetast. Het nationale museum is een bouwwerk dat stamt uit de Britse koloniale periode. Het museum werd gebouwd in 1877, door de Britse gouverneur van die tijd. Het werd destijds al als museum bestempeld. Tegenwoordig is dit museum het belangrijkste museum van Sri Lanka, met vele belangrijke historische artefacten, waaronder de kroon van de koningen van Kandy.

Trincomalee en haar architectuur

Fort Frederick is het voornaamste voorbeeld van koloniale architectuur in Trincomalee. Het fort werd gebouwd in 1624 door de Portugezen. Trincomalee was een belangrijke havenstad in de koloniale tijd, daarom speelde dit een belangrijke rol. Later is het fort in handen gekomen van de Nederlanders. Fort Frederick ligt op een heuvel, aan de kust, vlakbij een klif. In het fort is een prachtige tempel, die vlakbij de klif staat, vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de stranden van Nilaveli en Uppuveli. Je ziet hier dus een mooie combinatie van hedendaagse cultuur en de cultuur van de koloniale periode. Ook is hier een leuke markt, waar je heerlijk fruit en zoetigheden kan kopen.

Galle en haar architectuur

In Galle staat een oud fort, wat ook wel het Nederlandse fort wordt genoemd. Het fort werd gebouwd door de Portugezen in 1588 en verder verstevigd door de Nederlanders vanaf 1649. Het fort staat direct langs de kust en je kan een heerlijke wandeling maken over de muren, waar je mooi uitzicht hebt over de Indische Oceaan. Hier staat ook nog een oude vuurtoren. Binnen de muren van het fort zijn meerdere oude gebouwen te vinden, waaronder een oud hotel en een kerk. De architectuur is duidelijk afkomstig van de Nederlandse kolonisten.

Jaffna en haar architectuur

Ook in Jaffna is een fort te vinden. De hand van de Portugezen is hier nog duidelijk merkbaar. Wederom hebben de Nederlanders dit fort later veroverd. Binnen het fort staan meerdere oude Nederlandse huizen en een oude kerk. Er staat ook nog een oude Portugese kerk binnen het fort. Dichtbij Jaffna is er nog het eiland Delft, wat veel Nederlandse koloniale historie bevat, wat niet verbazend is, aan de naam te zien. Een ander de fort in de omgeving is Fort Hammenhiel. Dit fort ligt op een eiland, 200 meter uit de kust. Dit fort is echter niet te bezoeken, het wordt tegenwoordig gebruikt door de Sri Lankaansen Marine.